Град Елена Прочети повече

Часовниковата кула Прочети повече

Къща-музей "Иларион Макариополски"

Прочети повече

 

 Даскалоливницата Прочети повече

 

Църква "Свети Никола"   Прочети повече

  Църква "Успение на Пресвета Богородица"  Прочети повече

Петте Разсуканови къщи   Прочети повече   

 

Попниколовата къща   Прочети повече

Манастир "Свето Преображение Господне"  Прочети повече

Природни забележителности

Любителите на пълноценната почивка и онези, които обичат да са сред природата, със сигурност ще останат удивени от прелестта на Еленския Балкан. Тук, сред великолепието на природата, ще си отдъхнете наистина добре, наслаждавайки се на красивите гледки и приятната атмосфера и Ви препоръчваме да посетите:

Христовски Водопад

 Той е една от удивителните природни забележителности в околността, която ще Ви очарова. Водопадът принадлежи на река Мийковска. Надморската височина, на която се разполага водопадът, е четиристотин метра, а височината, от която водата пада е девет метра.  През 1974 година е регистриран като защитена природна забележителност.

 

За да разберете как да стигнете водопада, кликнете т‎ук

Връх "Чумерна"

 

Няма как да дойдете в сърцето на планината, сред прелестта на Балкана и да не потърсите най-голямото възвишение, от което да се насладите на красивия изглед. Чумерна се величае на завидните  1536 метра надморска височина. За достигането му са изградени туристически маршрути за походи, а има и възможности за достигане с автомобил.  В близост до връх Чумерна има изградена ски-писта с два влека и туристическа хижа.

За да разберете как да стигнете върха, кликнете тук

Марков камък

Впечатляваща природна забележителност, която се спотайва сред Еленския Балкан. Това е един от най-забележителните скални феномени у нас. Камъкът се разполага съвсем близо до града – отдалечен е на три километра в южна посока. Той представлява един наистина огромен къс скална маса, която е поставена върху няколко по-малки камъка. Уникалното е, че всичко изглежда така, сякаш е наредено от човешка ръка. Камъкът е дълъг цели шест метра, широк е три метра и половина, а височината му е три метра и двадесет сантиметра.

 За да разберете как да стигнете до Марков камък, кликнете тук

 

Язовир "Йовковци"

 

Един от най-големите язовири у нас и любимо място на почитателите на пасторалните картини, риболова и красивите пейзажи.

За да разберете как да стигнете до язовира, кликнете тук

Римска крепост "Кастело"

Намира се на десния бряг на река Костелешка, срещу махала Валето, на 1,85 км. южно от село Костел се намира късноантичната и средновековна крепост „Кулата” и още „Кастело“. Височината, върху която е разположена е повече от недостъпна откъм югозападната страна, поради отвесните склонове към реката. От останалите страни е леснодостъпна. Формата й наподобява многоъгълник. Зидовете й са дебели над 2 м. Изградени са от грубо одялани ломени камъни, споени с червен хоросан. В по-голямата си част са запазени на височина до половин метър. Смята се, че по ъглите и е имало кули. Във вътрешността личат основите на сгради. Виждат се и части от тухли. Местността северно и непосредствено под крепостта в низината се нарича Селището. Тук се намират следи от малко изчезнало селище, което е било към крепостта. Намерени са сребърни монети от времето на Юстиниян Велики (527-565). По склоновете на височината Симаново на левия бряг на реката са намерени медни корубести монети от Йоан II Комнин (1118- 1143) и Мануил I Комнин (1143-1180). Очевидно е, че крепостта е охранявала долината на Костелската река. GPS координати: 42°52’20” С.Ш. и 25°59’26” И.Д.

Винен туризъм

 

 

 Прочети повече